Terugblik TFD17

Terugblik TFD17

Terschelling in de ban van de Filmdagen

Van donderdag 16 t/m zondag 19 november stond het eiland in het teken van de Terschellinger Filmdagen. Tijdens deze negende editie kon men tachtig films kijken op elf verschillende locaties, verdeeld over vier dagen. Dit jaar waren meer kaarten beschikbaar dan het jaar ervoor, waarvan 76% is verkocht. Een geslaagde editie dus, wat het Filmdagen-team betreft.

Opening

Op donderdagavond 16 november half negen werden de Filmdagen officieel geopend in de Tonnenloods van Rijkswaterstaat op West-Terschelling. Gasten, genodigden en pers werden ontvangen met een glas bubbels en Italiaanse hapjes van Pasta aan Zee. De Tonnenloods, dit jaar nieuw als filmlocatie, was voor het filmweekend omgetoverd tot filmhuis. De spuiterij werd een filmzaal en in de ruimte bij binnenkomst kon men de fototentoonstelling van Liesbeth van der Werf bekijken, pasta eten bij Pasta aan Zee of gewoon even de programmakrant lezen aan een tafeltje. Tijdens de opening werden twee films vertoond. Eerst een korte voorfilm genaamd ‘Skógafoss’, gemaakt door regisseur Niels Bourgonje en winnaar van de vierde editie van de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival. Vervolgens keek men naar de hoofdfilm van de avond, ook van Nederlandse bodem: ‘Verdwijnen’. Beide films werden goed ontvangen en de openingsavond werd druk bezocht. 

Kaartverkoop

De kaartverkoop startte dit jaar een week eerder, op maandag 30 oktober. Bezoekers konden tot een uur voor de start van de film kaartjes online kopen of aan de balie van de VVV Terschelling. Wanneer de film niet was uitverkocht werden overige kaarten aan de deur verkocht, wat ruimte gaf voor lastminute beslissingen. In het filmprogramma zaten uiteraard een aantal populaire films die binnen een mum van tijd waren uitverkocht, maar er bleef nog genoeg keus over, ook tijdens de Filmdagen zelf.

Specials en Film & Food

De echte runners uit het programma waren ook dit jaar weer de Specials en de Film & Food avonden in het Raadhuis. Alle vier de avonden zat het Raadhuis vol met filmfans en werden de mensen verwend met een diner afgestemd op de film die ze gingen kijken. Ook de drie Specials, waarbij alles geheim blijft voor publiek, werden ontzettend goed ontvangen en zijn een feestje te organiseren, aldus het Filmdagen-team. Bij de Special op vrijdagavond, met als titel ‘Hoor! Hoor! De Verbeelding’, stond een keer geen film, maar een audioserie centraal. Bezoekers luisterden naar een drietal persoonlijke, eilander verhalen, afkomstig uit de zesdelige podcast-serie 'Sterk Water' van VPRO Dorst en eilandse Babette Rijkhoff. De Special ‘Tweestrijd’ op de zaterdag werd georganiseerd samen met partner Movies that Matter. Het publiek kreeg een dilemma voorgeschoteld en fungeerde als jury in de Berlijnse rechtbank nadat zij hadden gekeken naar de Duitse Film ‘Terror’. Het was aan de bezoekers of de hoofdpersoon uit de film schuldig of onschuldig werd bevonden. De laatste Special op zondag, genaamd ‘De omhelzing’, was strikt alleen voor vrouwen. Samen keken zij naar de documentaire 'Embrace’ die grip probeert te krijgen op ons negatieve lichaamsbeeld en probeert af te rekenen met body shaming. Een documentaire met impact. Na de documentaire werden de vrouwen uitgenodigd voor een minifestival dat was opgezet. Je kon o.a. een mooie foto van jezelf laten maken, een liefdesbrief aan jezelf schrijven, genieten van een hoofdmassage en helemaal los gaan in de silent disco.

Pop up

De week voorafgaand aan het filmweekend werden alle verschillende filmlocaties opgebouwd en ingericht als bioscoopzaal. Het New Amsterdamsch Koffijhuis werd versierd tot filmcafé waar je in het filmweekend terecht kon voor een snelle filmhap en waar je op zaterdagavond kon dansen op de grootste klassiekers uit de filmmuziek. De bioscoopstoelen werden naar elke locatie gesjouwd, wegwijsbordjes werden opgehangen, techniek werd geregeld, de rode lopers werden uitgerold en vlaggen, banners en posters sierden het dorp. Bezoekers konden films kijken vanaf ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De eerste films startten om 10.00 uur en de laatste om 22.00 uur waardoor je als bezoeker wel tot vijf films per dag kon kijken. Een groot voordeel voor de echte filmfans.